Diabetes

Diabetes type 1

Diabetes
Verwante klieren
Alvleesklier
Verwante hormonen
Glucagon
Insuline

Wat is diabetes type 1?

Mensen met diabetes hebben een verhoogde bloedglucosespiegel (glucose = suiker), waardoor het lichaam in de loop van de tijd beschadigd raakt als dit niet wordt behandeld.

Ongeveer 5-10% van de mensen met diabetes heeft type 1. Diabetes type 1 is een zogenaamde auto-immuunziekte, want betekent dat het lichaam de eigen cellen die insuline aanmaken (de bètacellen) in de alvleesklier aanvalt. Als gevolg daarvan produceert de alvleesklier geen of te weinig insuline, wat leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Diabetes type 1 kan op iedere leeftijd optreden, maar begint vaak in de kindertijd tussen het zevende en twaalfde jaar.

Waardoor wordt diabetes type 1 veroorzaakt?

Diabetes type 1 kan niet worden voorkomen. Het wordt veroorzaakt door zowel genetische factoren als omgevingsfactoren zoals infecties, bepaalde typen voedsel, enz.

Hoe wordt de diagnose diabetes type 1 gesteld?

Diabetes type 1 treedt over het algemeen plotseling op en de symptomen zijn zeer uitgesproken. De diagnose wordt bevestigd aan de hand van bloedtests en wanneer iemand net de diagnose heeft gekregen, wordt diegene opgenomen in het ziekenhuis om de behandeling te starten.

Met bloedtests wordt de glucosespiegel gemeten. Het is ook mogelijk om te meten hoeveel insuline het lichaam aanmaakt. Ook kan worden gecontroleerd op de aanwezigheid van auto-antistoffen die wijzen op diabetes type 1. Bij diabetes type 1 vallen auto-antistoffen per abuis de eigen cellen die insuline aanmaken (de bètacellen) in de alvleesklier aan.

Wat zijn de tekenen en symptomen van diabetes type 1?

Typische symptomen omvatten:

  • Dorst
  • Vaker moeten plassen
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen

Hoe wordt diabetes type 1 behandeld?

Tot op heden is er geen genezing mogelijk.

Diabetes type 1 wordt behandeld met een combinatie van medicatie, lichaamsbeweging, koolhydraten tellen en een gezond dieet. Patiënten met diabetes type 1 moeten insuline toedienen aan de hand van injecties of met behulp van een pomp.

Gerelateerde bronnen

Neem contact op met een specialist

Op deze website worden geen adviezen gegeven of diagnoses gesteld. Deze website is uitsluitend bedoeld voor het geven van informatie. Hebt u vragen? Praat met uw huisarts of neem contact op met een specialist.