Pediatrische Endocrinologie

Informatie over kinderen met hormonale aandoeningen – groeistoornissen – diabetes.

Geschreven door leden van BESPEED, De Belgische Vereniging voor Pediatrische Endocrinologie en Diabetologie

Hoe hormonen werken

In dit deel van de website vertellen we wat een “hormoon” juist is. We leggen ook uit hoe de verschillende hormoonsystemen ( bvb die van het schildklierhormoon) in elkaar zitten. We zullen uitleggen welke effecten hormonen hebben in het lichaam en hoe de aanmaak van hormonen geregeld wordt.

Groei en Puberteit

Onder deze titel leggen we uit hoe kinderen normaal groeien. Hier vind je ook de groeicurven die in België gebruikt worden. Kinderendocrinologen kunnen ook de volwassen lengte voorspellen ! Hier laten we zien hoe we dat doen. Hoe verloopt de normale puberteitsontwikkeling bij meisjes en jongens? Hoe kan je zien dat de puberteit begonnen is ? Wanneer start die te vroeg of te laat ?

Hormonale aandoeningen

Hier geven we informatie over hormoonstoornissen bij kinderen. We verklaren de klachten en de veranderingen in het lichaam die daar bij optreden. We leggen uit welke bijkomende onderzoeken er nodig zijn om de diagnose zeker te maken en welke behandeling er dan ingesteld wordt.

Bij de dokter

Hier willen we wat meer uitleg geven over het verloop van de consultatie bij de kinderarts-endocrinoloog.Welke informatie gaat zij/hij vragen ? wat wordt er precies allemaal nagekeken ? welke bloedonderzoeken bestaan er en waarvoor dienen ze ? Welke technische onderzoeken (radiologie, scans, enz.) worden er soms voorgeschreven en hoe verlopen die onderzoeken ? Dat lezen jullie allemaal hier.

Medicatie

Als de arts een medicijn voorschrijft, vertelt hij/zij hoe het werkt, hoe je het moet innemen of toedienen en wat de eventuele neveneffecten zijn. Dit is soms te veel informatie om te onthouden. Hier kan je alles nog eens rustig nalezen. Het is immers heel belangrijk dat je medicijnen correct inneemt en dat je neveneffecten zo snel mogelijk opmerkt.

 

 

Patiëntenverenigingen

Er bestaan verenigingen van en voor patiënten met sommige hormonale stoornissen. Hier geven we hun contactinformatie door en zetten we (indien mogelijk) een link naar hun website.

 

Pediatrische Endocrinologie:

Dit is niet zo gemakkelijk om uit te spreken hé.

“Pediatrisch” betekent dat het te maken heeft met kinderen.De leeftijd van onze patiënten zit tussen de 0 en 18 jaar. Sorry, “tieners” maar voor ons zijn jullie ook nog “kinderen”.

“Endocrinologie” is de wetenschap van de hormonen

“Pediatrische Endocrinologie” gaat dus over hormoonstoornissen bij kinderen en adolescenten. Ook diabetes of suikerziekte is een stoornis van een hormoon, het insuline. Groeistoornissen vallen hier ook onder. Alhoewel ze soms niet veroorzaakt worden door een hormonaal probleem, worden ze soms wel behandeld met hormonen.

Lees de blog

Via deze weg zal de Belgische Vereniging voor Kinderendocrinologie en Diabetes (BESPEED) nu en dan extra informatie geven over actuele thema’s: een nieuwe belangrijke ontdekking in de wetenschap, een nieuw medicament, een artikel in de krant of boodschap op TV,…