Universitair Ziekenhuis Brussel

Algemeen

De afdeling endocrinologie en diabetologie bij kinderen en adolescenten van het UZ Brussel biedt een expertise aan in alle domeinen van de kinderendocrinologie: van diabetes, problemen van groei en puberteit, lipidenstoornissen tot eetstoornissen. De vier endocrinologen hebben een brede klinische ervaring en expertise in de diagnostiek, behandeling en overkoepelende aanpak van complexe hormonale problemen van de geboorte tot de adolescentie. Consultaties zijn mogelijk via de polikliniek van het kinderziekenhuis na afspraak via het nummer 02/477.60.61 of via e-mail naar afspraak_KHC@uzbrussel.be. De afsprakenbalie is bereikbaar op weekdagen, van 8 tot 17.30 uur.

Multidisciplinaire aanpak

Ons team bestaat naast kinderendocrinologen ook uit:

– Verpleegkundigen

– Gecertifieerde diabetes educatoren

– Diëtisten

– Sociaal verpleegkundigen

– Psychologen

 

Wij bieden hulp aan jonge patiënten en hun familie in het omgaan met ziekte en helpen adolescenten om zich aan te passen aan de transitie van pediatrische naar volwassen zorg.

Behandeling die steunt op wetenschap

– Onze endocrinologie medewerkers nemen actief deel aan (inter)nationale klinische studies

– Onze huidige klinische onderzoekslijnen focussen op obesitas en diabetes

Gespecialiseerde behandeling van diabetes

– Ons kinderdiabetes team biedt gespecialiseerde diensten aan voor de diagnose, zorg, educatie en ziekteaanvaarding bij kinderen met type 1 en type 2-diabetes.

– Psychologische ondersteuning is een belangrijk deel van ons diabetes programma

– We zijn een expertisecentrum dat inzet op technologische innovatie voor de behandeling van diabetes en dat onderzoek voert naar het verbeteren van de zorg voor diabetes.

– We voorzien een wachtdienst waarbij 24/24 en 7/7 bereikbaarheid gegarandeerd is.

Gespecialiseerde behandeling van obesitas

– Wij bieden een uitwerking en behandeling aan voor kinderen met overgewicht en obesitas.

– Via een multidisciplinair bilan gegroepeerd op 1 dag, bundelen we de expertise van kinderendocrinologen, diëtisten, psychologen en kinesitherapeuten om te komen tot een aanpak op maat.

– We zijn een expertisecentrum dat een voortrekkersrol neemt in klinische studies naar nieuwe medicamenteuze behandelingen voor obesitas.

– We zijn een Europees erkend referentiecentrum voor de zorg voor zeldzame genetische vormen van obesitas.

– In zeldzame gevallen kan een chirurgische behandeling aangewezen zijn, hiervoor werken we samen met een ervaren chirurgisch team binnen het UZ Brussel.

 Gespecialiseerde behandeling van eetstoornissen

De Eetkliniek binnen het UZ Brussel is een intense samenwerking tussen de diensten kindergeneeskunde en kinder- en jeugdpsychiatrie. De focus ligt op kinderen en jongeren tussen de 10 en 16 jaar met een eetstoornis, met als belangrijkste doelgroep (pre)adolescenten met klassieke anorexia nervosa, maar ook patiënten met boulemia nervosa en atypische eetstoornissen worden behandeld binnen de eetkliniek. De benadering is integraal en dus multidisciplinair en omvat de behandeling van de somatische aspecten en van het eetgedrag, individuele psychotherapie, multifamily therapie, gezinscounseling en/of gezinstherapie.

 Gespecialiseerde kliniek voor specifieke syndromen met endocriene en hormonale problemen zoals het Klinefelter, Prader-Wili, Noonan en Turner syndroom en Trisomie 21.

Samenwerking

Op internationaal niveau is ons team een referentiecentrum binnen het European Reference Network (ERN) en actief lid in de European Society for Pediatric Endocrinology (ESPE) en de International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD). Nationaal zijn we lid van de Vlaamse diabetescentra voor kinderen en adolescenten (VDKA), de Belgian Association for the Study of Obesity (BASO) en de Belgian Society for Pediatric Endocrinology and Diabetes (BESPEED).

Naam Ziekenhuis URL Ziekenhuis Plaats
Dr. Jesse Van Besien Universitair Ziekenhuis Brussel https://www.uzbrussel.be/web/endocrinologie-en-diabetologie-kidz/afspraak-maken Brussels
Dr. Willem Staels Universitair Ziekenhuis Brussel https://www.uzbrussel.be/web/endocrinologie-en-diabetologie-kidz/afspraak-maken Brussels
Prof. Dr. Inge Gies Universitair Ziekenhuis Brussel https://www.uzbrussel.be/web/endocrinologie-en-diabetologie-kidz/afspraak-maken Brussels
Prof. Dr. Jean De Schepper Universitair Ziekenhuis Brussel https://www.uzbrussel.be/web/endocrinologie-en-diabetologie-kidz/afspraak-maken Brussels
Naam
Dr. Jesse Van Besien
Universitair Ziekenhuis Brussel
Brussels
https://www.uzbrussel.be/web/endocrinologie-en-diabetologie-kidz/afspraak-maken
Dr. Willem Staels
Universitair Ziekenhuis Brussel
Brussels
https://www.uzbrussel.be/web/endocrinologie-en-diabetologie-kidz/afspraak-maken
Prof. Dr. Inge Gies
Universitair Ziekenhuis Brussel
Brussels
https://www.uzbrussel.be/web/endocrinologie-en-diabetologie-kidz/afspraak-maken
Prof. Dr. Jean De Schepper
Universitair Ziekenhuis Brussel
Brussels
https://www.uzbrussel.be/web/endocrinologie-en-diabetologie-kidz/afspraak-maken

Neem contact op met een specialist

Op deze website worden geen adviezen gegeven of diagnoses gesteld. Deze website is uitsluitend bedoeld voor het geven van informatie. Hebt u vragen? Praat met uw huisarts of neem contact op met een specialist.