Schildklierstoornissen

Struma of schildkliervergroting

Schildklierstoornissen
Verwante klieren
Schildklier
Verwante hormonen
T4
TSH

Wat is een struma?

Een struma is een vergroting van de schildklier die vaak per ongeluk wordt opgemerkt. De zwelling bevindt zich in het midden van de hals, onder de adamsappel, en beweegt op en neer wanneer je slikt. Dit is meestal pijnloos, maar er kan druk worden gevoeld op de luchtpijp of moeite met slikken worden ondervonden.

Het volume van de schildklier wordt bepaald door de leeftijd, het geslacht en de puberteitsontwikkeling en de hoeveelheid jodium in het dieet.

Waardoor wordt een struma veroorzaakt?

Schildkliervergroting komt 5 tot 10 keer vaker voor bij meisjes/vrouwen dan bij jongens/mannen. Vaak begint het tijdens de puberteit. Het kan een ongevaarlijke zwelling zijn die vaak stabiel blijft en gepaard gaat met een normale werking van de schildklier. Het kan ook duiden op een opkomende schildklieraandoening die uiteindelijk leidt tot een te zwakke of te sterkte activiteit van de schildklier (d.w.z. respectievelijk hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie).

Schildkliervergroting kan het gevolg zijn van:

  • De groei van de schildklier zelf door een hoge concentratie schildklierstimulerend hormoon (TSH) in het bloed.
  • De groei van de schildklier zelf door de aanwezigheid van groeistimulerende antistoffen in het bloed (ziekte van Graves)
  • Groei vanwege de infiltratie van immuuncellen in de schildklier (ziekte van Hashimoto)
  • Jodiumtekort
  • Genetische vorm van een struma

Hoe wordt de diagnose struma gesteld?

De arts kan een struma ontdekken tijdens een lichamelijk onderzoek, omdat de zwelling te voelen is. Je huisarts moet meestal een of meer van de volgende tests aanvragen:

  • Bloedtest: Met deze test wordt het gehalte hormonen dat wordt afgegeven door de schildklier gecontroleerd en ook de antilichamen die verband kunnen houden met een ontsteking van de schildklier (thyroïditis)
  • Urineonderzoek: Met deze test wordt het jodiumgehalte (jodium/creatinine) gecontroleerd.
  • Echo van de schildklier: Bij deze test wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven om te bepalen of een knobbel vast is of een met vloeistof gevulde cyste.

Wat zijn de tekenen en symptomen van een struma?

De zwelling bevindt zich in het midden van de hals, onder de adamsappel, en beweegt op en neer wanneer je slikt. Dit is meestal pijnloos, maar er kan druk worden gevoeld op de luchtpijp of moeite met slikken worden ondervonden.

Hoe wordt een struma behandeld?

Zwelling van klieren bij kinderen vanwege een jodiumtekort kan eenvoudig worden behandeld door extra jodium te geven in de vorm van jodiumhoudend voedsel of tabletten.

Als de patiënt thyroïditis heeft of een verhoogd TSH-gehalte, kan een behandeling met schildklierhormoon worden uitgevoerd.

Als de ziekte van Graves wordt vastgesteld, worden schildklierblokkerende middelen gebruikt.

Zowel een tekort (hypothyreoïdie) als een overschot aan schildklierhormoon (hyperthyreoïdie) moet worden behandeld.

Neem contact op met een specialist

Op deze website worden geen adviezen gegeven of diagnoses gesteld. Deze website is uitsluitend bedoeld voor het geven van informatie. Hebt u vragen? Praat met uw huisarts of neem contact op met een specialist.