Diabetes

Prediabetes

Diabetes
Verwante klieren
Alvleesklier
Verwante hormonen
Glucagon
Insuline

Wat is prediabetes?

Mensen met diabetes hebben een verhoogde bloedglucosespiegel (glucose = suiker), waardoor het lichaam in de loop van de tijd beschadigd raakt als dit niet wordt behandeld.

Prediabetes is een gezondheidstoestand waarbij de bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om de diagnose diabetes type 2 te stellen.  Zonder behandeling kan prediabetes in diabetes type 2 overgaan.

Waardoor wordt prediabetes veroorzaakt?

Prediabetes duidt erop dat je lichaam resistent begint te worden tegen insuline en glucose zich begint op te hopen in het bloed. Risicofactoren omvatten een ongezond dieet, overgewicht, familiale voorgeschiedenis, hogere leeftijd en roken.

Hoe wordt de diagnose prediabetes gesteld?

Er zijn verschillende manieren om te testen op prediabetes:

  • Een standaardbloedglucosetest om het glucosegehalte in het bloed te meten.
  • Een HbA1c-test om de gemiddelde bloedglucose in de afgelopen twee tot drie maanden te meten.
  • Een orale glucosetolerantietest om de bloedglucosespiegel te meten vóór en na het drinken van een koolhydraatrijke drank.

Wat zijn de tekenen en symptomen van prediabetes?

Prediabetes is asymptomatisch, wat betekent dat er geen symptomen zijn.

Deze toestand kan echter leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2 en problemen met het hart, de bloedvaten, de ogen en de nieren.

Hoe wordt prediabetes behandeld?

Een behandeling kan prediabetes terugdraaien en ernstigere gezondheidsproblemen voorkomen. Een gezonde levensstijl, regelmatig bewegen, een gezond dieet en niet roken kunnen het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 aanzienlijk verminderen.

Neem contact op met een specialist

Op deze website worden geen adviezen gegeven of diagnoses gesteld. Deze website is uitsluitend bedoeld voor het geven van informatie. Hebt u vragen? Praat met uw huisarts of neem contact op met een specialist.