Prenatale Groei

Groei voor de geboorte

De leeftijd van een embryo of foetus wordt meestal uitgedrukt in zwangerschapsweken. De telling van een zwangerschap begint vanaf de eerste dag van de laatste maandstonde. Gemiddeld duurt het dan nog 2 weken vooraleer de volgende eisprong plaats vindt. Het embryo- de foetus is dus meestal 2 weken jonger dan de zwangerschapsduur. De totale duur van de zwangerschap is gemiddeld 40 weken

De meeste gegevens over de lengte en het gewicht van embryo’s en foetussen zijn afkomstig van metingen van vruchten afgestoten door een miskraam.

Tot 20 weken zwangerschap wordt de lengte van een embryo en een foetus gemeten van op de top van het hoofd tot aan de billen (stuit). Nadien worden foetussen gemeten vanaf het hoofd tot aan de hielen. De benen van de foetus zijn voor 20 weken zwangerschap opgetrokken tegen het lichaam en dus moeilijk te meten. In de onderstaande figuur is de lengte uitgezet ten opzichte van de zwangerschapsduur. De blauwe lijn is de totale lengte (van hoofd tot voetzolen) en de rode lijn de hoofd plus romplengte (van hoofd tot stuit). Bij de geboorte is de totale lengte dus ongeveer 50 cm en de beenlengte ongeveer 50 – 35 = 15 cm. De snelste lengtegroei gebeurt rond de 20 weken zwangerschap (tweede trimester) wanneer een foetus 2 cm per week groeit.

De gewichtstoename van de foetus volgt een ander patroon ,de snelste gewichtstoename valt vooral in de laatste 2 maanden van de zwangerschap. De foetus verdubbelt dan in gewicht.

In België gebruiken we de grafieken van Niklasson om na te kijken of een kind een normale lengte en gewicht heeft bij de geboorte.

Geboortelengte ( gemiddelde met één en twee standaardafwijkingen boven en onder het gemiddelde) van meisjes naargelang de zwangerschapsduur (Niklasson 1991)

prenatalegroei3

Geboortelengte ( gemiddelde met één en twee standaardafwijkingen boven en onder het gemiddelde) van jongens naargelang de zwangerschapsduur (Niklasson 1991)

prenatalegroei5

Geboortegewicht ( gemiddelde met één en twee standaardafwijkingen boven en onder het gemiddelde) van meisjes naargelang de zwangerschapsduur (Niklasson 1991)

prenatalegroei4

Geboortegewicht ( gemiddelde met één en twee standaardafwijkingen boven en onder het gemiddelde) van jongens naargelang de zwangerschapsduur (Niklasson 1991)

prenatalegroei6