Een nieuwe stap in de vervanging van beta-cellen bij patienten met type 1 diabetes

Professor Douglas Melton (Vertex Pharmaceutilacs) is de leider in het baanbrekend onderzoek naar het gebruik van pluripotente van pancreascellen afgeleide cellen voor de behandeling van Type 1 diabetes. Recent nieuws van de eerste menselijke patiënt behandeld met deze cellen geven hoop voor deze nieuwe behandeling.

Op 29  Juni 2021 kreeg Type 1 diabetes patient, de 64 jarige Brian Shelton  insuline-producerende pancreas cellen geproduceerd door Vertex Pharmaceuticals. Nu maakt zijn lichaam automatisch geproduceerde insuline aan en zijn bloedsuikerspiegels zijn onder controle. Deze studie voor personen met ernstige vormen van Type 1 diabetes loopt nog voor de komende 5 jaar.

Bijna 15 jaar werk aan het Harvard Stem Cell Institute (HSCI)waren nodig om pluripotente stam cellen om te vormen tot pancreatische beta cellen.

Meer nieuws over deze behandeling is te vinden op  https://vertexvoices.vrtx.com/science/vertex-forward-diving-type-1-diabetes .

 

Neem contact op met een specialist

Op deze website worden geen adviezen gegeven of diagnoses gesteld. Deze website is uitsluitend bedoeld voor het geven van informatie. Hebt u vragen? Praat met uw huisarts of neem contact op met een specialist.